Travma nedir?
Travma kelime anlamı olarak sarsıntı demektir. Savaş, kaza, doğal afet, hırsızlık, tecavüz, katliam ve benzeri şiddet olaylarını bizzat yaşayan veya bunlara tanık olan kişilerde ortaya çıkan etkinin olayın üzerinden uzun zaman geçtikten sonra bile devam ettiği görülür.
PTSD yani Travma Sonrası Stres Bozukluğu nedir?
Travma Sonrası Stres Bozukluğunun (Post Traumatic Stress Disorder) bir psikolojik bozukluk olarak ABD'de tanınması 1970'lerdeki Vietnam Savaşı dönemine rastlar.
Savaştan geri dönen askerlerde savaşta karşılaştıkları sinir bozucu olayların tekrar yaşandığı, olayları uzaktan veya yakından hatırlatan durumlardan şiddetle kaçındıkları, uyku uyumakta zorlandıkları, eş, dost ve aile ilişkilerinde güçlüklerle karşılaştıkları, dikkat dağınıklığı, kolayca irkilme ve öfkelenme eğilimi gösterdikleri gözlenmiştir. Sonuç olarak Travma Sonrası Stres Bozukluğu, 1980 yılında Amerikan Psikiyatri Birliğince yayınlanan Mental Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal El Kitabında bir anksiyete bozukluğu olarak tanımlanmıştır.
Travmaya Duyarlı Yoga Metodu nedir ve kimlere uygundur?
Aşağıdaki tanılardan herhangi biri konmuş kişiler için tasarlanmış özel bir yoga methodudur.
Kompleks Travma
PTSB - Post Traumatic Stress Disorder (Travma Sonrası Stres Bozukluğu)
C-PTSD - Complex Post-Traumatic Stress Disorder (Kompleks Travma Sonrası Stres Bozukluğu)
DESNOS - Disorder of Dxtreme Stress Not Otherwise Specified (Kompleks Travma ve Aşırı Stres Bozuklukları)
DTD - Developmental Trauma Disorder (Gelişimsel Travma Bozuklukları)
Travmaya Duyarlı Yoga Metodu nasıl ortaya çıktı?
2002 yılında David Emerson travma hastalarında yogayı kullanmak için dünyada bilinen en iyi travma uzmanı Dr. Bessel Van Der Kolk'a ulaştığında daha önce buna benzer yapılmış böyle bir çalışma yoktu.Metod sıfırdan hazırlandı.
2003-2006 yılları arasında Dr. Van der Kokl'un klinik anlayışı ve Emerson'un travma geçirenlerle yaptığı yoga çalışmalarının bir araya gelmesiyle ilk denemeler Brookline, Massachusetts'de yapıldı.
Trauma Center Trauma Sensitive Yoga (TCTSY) modeli; Susanna Barry, Nicole Rosenberg, Jodi Carey ve Dana Moore gibi diğer bir çok yoga eğitmeninin, psikoloğun ve psikoloji öğrencilerinin zaman ayırmasıyla ve bilgi paylaşımıyla yıllar içerisinde gelişti.
Travmaya Duyarlı Yoga uygulaması ile sağlanmak istenen nedir?
Dr. Kolk'un kendi sözleriyle cevaplamak gerekirse "PTSD ile mücadele edenler dünyada yollarını kaybetmiş kişilerdir. Bedenleri travmanın yarattığı çevre içinde yaşamaya devam eder. Bizler biyolojik ve nörolojik olarak hayatta kalmaya ve krizle baş etmeye programlı canlılarız; ancak PTSD olanlar için zaman durmuş gibidir. Yaşadıkları anı ya da zamanı algılayamazlar çünkü bedenleri geçmişi tekrar etmektedir. Deneyimledikleri olayın detaylarını, hatta tamamını beyin unutabilir ancak beden, his ve duygusunu unutmaz. Eğer bu kişiler travmaya duyarlı yoga metodunu uygularsa zamanla bedenlerini bugüne taşıyabilir."
Yoga ile şimdiye gelen beden ve akıl anda kalmayı başardıkça kişinin kendi yolunda gitmesini sağlayacaktır.
Kaynak : http://www.traumasensitiveyoga.com